SciComNL

Blog

Een kijkje in een Japans wetenschapsmuseum

Op 9 juni 2023 organiseerden we samen met VWN een online sessie met Serah Hoeks. Serah is biologe en wetenschapscommunicator, en werkt bij het wetenschapsmuseum Miraikan in Tokyo.

SciCom NL-lid Lisanne Pool schreef onderstaand verslag van deze bijzondere bijeenkomst.

In de baai van Tokyo staat een van Japans grootste wetenschapsmusea: Miraikan. Letterlijk vertaald: het museum van de toekomst. Wat losser vertaald: the National Museum of Emerging Science and Innovation. Hier werkt de Nederlandse Serah Hoeks als science communicator in het Japans en Engels. Op 9 juni vertelde ze leden van VWN en SciComNL meer over Miraikan en haar ervaringen als wetenschapscommunicator in een ander land.

Met 1,4 miljoen bezoekers per jaar is Miraikan een van de grootste wetenschapsmusea in Japan. Verspreid over meerdere verdiepingen van het futuristische gebouw biedt Miraikan interactieve exhibities aan voor schoolreisjes, dagjesmensen en internationale toeristen. Hoe zou het zijn om op de maan te leven? Welke stappen zijn er nodig om de aarde te beschermen tegen de laatste veranderingen in global warming? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten die je ziet als androids steeds meer op mensen gaan lijken? Wat zijn de gevolgen van plastic afval op ons milieu? Deze laatste vraag staat centraal in de nieuwste tweetalige tentoonstelling ‘Ready to Act?! Plastic Waste.’, waar Serah als onderdeel van Team Earth hard aan gewerkt heeft.

Met haar achtergrond in ecologie en biologie in Nederland, richt Serah zich op de effecten van plastic afval op het milieu en welke aanpassingen gemaakt kunnen worden in ons gebruik van plastic om deze effecten te voorkomen. Bij binnenkomst laat een enorme stapel plastic afval zien wat de gemiddelde Japanner gebruikt. Ongeveer 32 kilo aan plastic per persoon, waarvan 70 procent simpelweg verbrand wordt als onderdeel van het recycleproces. Vijf Japanse organisaties werken echter aan nieuwe manieren van afvalverwerking naast ‘thermal recycling’. Zo wordt er onderzoek gedaan naar bio-afbreekbaar plastic of kan plastic opnieuw worden gevormd tot bruikbare drinkflesjes. Oude vissersnetten kunnen worden bewerkt tot tapijttegels, die zelfs beschikbaar zijn in meerdere kleuren, en op dit moment worden gebruikt in het museum zelf. Door verpakkingsvrij boodschappen te doen bij lokale winkels kan plastic zelfs volledig vermeden worden.

Daarnaast heeft Miraikan in samenwerking met de Tokyo University of Pharmacy and Life Sciences een citizen-science project opgezet over modderbatterijen, waarbij aan schoolkinderen door heel Japan wordt gevraagd om samples uit de grond rondom hun school te nemen. Vervolgens kunnen zij met de kit van Miraikan in hun eigen klaslokaal experimenteren met het opwekken van energie via de modder. Zo gaan Serah en Miraikan het gesprek aan met de Japanse samenleving over een groenere toekomst.

Als wetenschapscommunicator bij Miraikan voor de komende 5 jaar, is het Serah’s taak om blogs te schrijven voor de website, tentoonstellingen te onderzoeken en op te zetten, en het gesprek aan te gaan met de bezoekers op de museumvloer. Ondanks haar goede beheersing van de Japanse taal, merkt ze dat bepaalde cultuurverschillen zeker een impact hebben op haar taak als wetenschapscommunicator. Bureaucratie is een groot onderdeel van de Japanse maatschappij. De formulieren blijven zich opstapelen, en het starten van een nieuwe exhibitie gaat niet snel. Ook de striktheid in de dagelijkse regels en normen in de Japanse cultuur zijn anders, wat het gesprek met de bezoekers divers maakt. Desondanks zit Serah voor de komende jaren goed op haar plek bij Miraikan, en is ze een geweldig voorbeeld van internationale wetenschapscommunicatie.

Bekijk hier de Engelstalige website van Miraikan, of de pagina van de tentoonstelling over plastic.

Lees nog meer blogs, updates & boekbesprekingen van SciCom NL
We zien je graag in onze online communities!

Neem contact op

Wil je actief lid worden, of heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail ons op bestuur@scicom.nl.

Ga naar onze social media-kanalen om je te verbinden met de wetcom-community:

Copyright | Privacy | Webdesign door Liesbeth Smit / The Online Scientist

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram