SciComNL
13 oktober, 2022

Voortbestaan unieke Delftse wetenschapscommunicatiegroep op losse schroeven

De Delftse opleidings- en onderzoeksgroep Communication Design for Innovation (CDI) heeft binnenkort geen plek meer binnen de Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Naast onderzoek verzorgt de groep een minor, en een zeer goed beoordeelde en populaire master track Communication Design for Innovation die ook als double degree kan worden gedaan – veel Delftse studenten maken juist van die dubbele mogelijkheid gebruik. De decaan heeft dit besluit genomen omdat het huidige onderwijs van CDI niet past binnen het strategisch onderwijsportfolio van de faculteit. Vanaf volgend collegejaar kunnen geen nieuwe studenten meer instromen.

Het nieuws kwam bij ons binnen toen Maarten van der Sanden, de medeoprichter en trekker van deze groep, aangaf dat hij zijn rol als voorzitter van de Local Organizing Committee van de PCST2023 tijdelijk moest neerleggen vanwege dit besluit. De PSCT2023 is een van de grootste internationale conferenties op het gebied van de wetenschapscommunicatie. Deze vindt volgend jaar plaats in Rotterdam, en SciCom NL is een van de vele medeorganisatoren.

Waardevolle niche binnen het werkveld

Dit nieuws is heel erg zorgelijk, want het onderwijs en onderzoek van de groep Communication Design for Innovation is met een gerust hart wereldwijd uniek te noemen. De groep onderscheidt zich in binnen het brede vakgebied van de wetenschapscommunicatie door de focus op toegepast onderzoek naar de publiek-private interactie en samenwerking tussen wetenschappers, ingenieurs, beleidsmakers en bedrijfsontwikkelaars. De Delftse ontwerpmethode wordt in het onderwijs en onderzoek van de groep gecombineerd met complexe systemen en innovatie. De focus van de groep ligt op ontwerpen van communicatieprocessen die de samenwerking tussen deze verschillende groepen, en daarmee innovatieprocessen bevordert. De groep bezet door deze combinatie van factoren een waardevolle niche binnen het werkveld.

Waardering van de internationale gemeenschap

Het is juist deze unieke expertise die ervoor zorgde dat het PCST-bestuur er destijds voor koos om hun congres twee keer achter elkaar in Europa te laten plaatsvinden - waarbij het thema ‘Creating Common Ground’ de Delftse groep overigens op het lijf geschreven is. Normaal gesproken ‘rouleren’ de conferenties over de verschillende werelddelen, dus dit zegt iets over de waardering die de internationale gemeenschap heeft voor deze groep en haar onderwijs en onderzoek. Ook in de organisatie van de PCST2023 zelf komt dit thema tot uiting: het is voor het eerst dat zo’n uiterst diverse groep van opleidingen, onderzoekers en andere vertegenwoordigers uit de Nederlandse wetenschapscommunicatie, onder voorzitterschap van ‘Delft’, zo verenigd samen werken aan de totstandkoming van deze internationale conferentie.

Vraag naar expertise wordt juist alleen maar groter

De bekendmaking van de faculteit komt daarnaast ook op een geheel onverwacht moment. In de academische actualiteit begint het Erkennen en Waarderenprogramma steeds meer vorm te krijgen, en naast onderwijs en onderzoek wordt hierin het grote belang van gedegen wetenschapscommunicatie onderkend. De vraag naar expertise op dit gebied gaat met Erkennen en Waarderen alleen maar groter worden, daarom alleen al zou het heel ongelukkig zijn als een opleiding in dit vakgebied zou verdwijnen.

We hebben vernomen van de collega’s in Delft dat er gesprekken gaande zijn met andere Delftse faculteiten, om zowel onderwijs en onderzoek elders onder te brengen. Het zou eeuwig zonde zijn als dat niet zou lukken. We moedigen het bestuur van de universiteit van harte aan om deze maatschappelijk belangrijke en relevante opleiding te steunen en te voorzien van een nieuwe inbedding.

Het bestuur van SciCom NL

Lees nog meer blogs, updates & boekbesprekingen van SciCom NL
We zien je graag in onze online communities!

Neem contact op

Wil je actief lid worden, of heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail ons op bestuur@scicom.nl.

Ga naar onze social media-kanalen om je te verbinden met de wetcom-community:

Copyright | Privacy | Webdesign door Liesbeth Smit / The Online Scientist

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram