
Building Science Graphics door Jen Christiansen (2023)
In één zin samengevat: ‘Building Science Graphics’ van Jen Christiansen is een meeslepende en praktische gids voor het presenteren van wetenschappelijke informatie door middel van verhelderende afbeeldingen, diagrammen of visualisaties.
De schrijfster
De auteur van dit boek, Jen Christiansen, werkt momenteel als een senior grafisch redacteur bij Scientific American. Jen geeft in haar boek aan dat ze al van jongs af aan een interesse heeft gehad in zowel wetenschap als kunst. Uiteindelijk is ze ook afgestudeerd in zowel geologie als studio art. Na haar afstuderen is ze deze passies gaan combineren als wetenschappelijke illustrator voor onder andere National Geographic, Intellectual Ventures en momenteel dus Scientific American.
Voor wie?
Jen heeft haar boek voornamelijk gericht op wetenschappers en wetenschapscommunicatoren die meer willen leren over het ontwerpen van wetenschappelijke afbeeldingen, waarbij het hebben van ervaring met design geen voorwaarde is. Ook ontwerpers die juist meer willen leren over het illustreren van wetenschap zouden baat kunnen hebben bij dit boek, maar deze groep zou eventueel wat basishoofdstukken kunnen overslaan omdat deze te simplistisch voor hen zijn.
De indeling
Het boek is opgedeeld in vier delen.
- In het eerste deel, dat het grootste deel van het boek beslaat, wordt er een inleiding op wetenschappelijke afbeeldingen en ontwerpprincipes gegeven. Zo gaat Jen hier in op het belang van het maken van de juiste keuzes in kleur en typografie en behandelt ze strategieën over het vertellen van verhalen met afbeeldingen als primair of secundair hulpmiddel.
- Het tweede deel zoomt nog meer in op het genre ‘science graphics’. Er wordt stilgestaan bij enkele overwegingen tijdens het maken van wetenschappelijke afbeeldingen, zoals hoe je onzekerheid in de wetenschap kunt illustreren.
- Deel drie noemt Jen de D.I.Y. (Do It Yourself). Zoals deze naam al suggereert worden in dit deel concrete tips gegeven voor mensen die zelf aan de slag willen met het maken van wetenschappelijke afbeeldingen. Deze tips worden onderbouwd met voorbeelden uit de praktijk en twee gedetailleerde flowcharts die de lezer stap voor stap door het proces heen leiden.
- Het vierde en laatste deel benadrukt het belang van samenwerkingen. Het bevat interviews met verschillende professionals over hun perspectief op de waarde van samenwerken bij het creëren van wetenschapsafbeeldingen.
Review
‘Building Science Graphics’ is absoluut een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het illustreren van wetenschappelijke informatie. Ik was echt verrast door hoe complex het ontwerpproces van wetenschappelijke afbeeldingen kan zijn en hoe bepaalde grafische keuzes invloed kunnen hebben op de perceptie van de afbeelding. Het boek biedt een hoop theoretische kennis, maar is daarnaast ook erg praktijkgericht door de vele concrete voorbeelden. Persoonlijk had ik graag nog meer specifieke instructies gezien voor bepaalde ontwerptools, zoals InDesign of Adobe Illustrator. Hoewel Jen aan het begin van het boek al aangaf hier niet op in te gaan, zou ik dit technische aspect toch hebben gewaardeerd. Desondanks is dit boek een uitstekend startpunt voor mensen die aan de slag willen gaan met het grafisch ontwerpen van wetenschappelijke afbeeldingen. En als je nou geen tijd of zin hebt om veel te lezen, kun je in dit boek altijd nog naar de vele illustraties kijken. Want wetenschappelijke informatie presenteren door middel van afbeeldingen, dat kan Jen Christiansen als geen ander. 😉