SciComNL
10 juli, 2023

Start Commissie Wetenschap & Marketing - Impact, Science & Society

Eind 2022 deden initiatiefnemers Elise Brouwer en Frank Nuijens van ASTRON en Roy Meijer van SciCom NL en TU Delft een oproep in de nieuwsbrief van SciCom NL:

‘Er zijn maar weinig begrippen waarmee je rechtgeaarde wetenschapscommunicado’s meer de kast op kan krijgen dan met het begrip ‘marketing’. Waar de journalistiek de neus ophaalt voor ‘communicatie’, is ‘marketing’ voor communicado’s zo’n beetje het vergelijkbare equivalent van The Dark Side. En dat is niet terecht, denken we.

Nu binnen de communicatie doel- en doelgroepdenken en de gerelateerde roep om meetbare impact steeds luider klinkt, valt volgens ons van alles te leren van inzichten vanuit de marketing. Daar willen we verder in duiken, en we denken dus aan het starten van een nieuwe Marketing Commissie binnen SciCom NL (MarCom NL?). Een commissie die nuttige marketingtheorieën en –modellen met ons allen gaat delen, en wellicht zelfs een masterclass gaat organiseren, zoals we in het verleden ook hebben gedaan voor Public Affairs.

Voor nu in eerste instantie een oproep: wie heeft zin om met ons drietjes hierover verder na te denken?’

Rob Speekenbrink van Noscura reageerde op de oproep, freelance tekstschrijver Isolde van Leeuwen werd bij een Boterham met SciCom NL-lunchmeeting geronseld, en Anneke de Maat (communicatieadviseur UvA/HvA) via de laatste ALV, en daarmee hadden we ineens een mooie en gevarieerde commissie-in-wording.

Bovenstaand geeft eigenlijk al een aardig beeld van wat we van plan zijn, en een en ander hebben we in een paar discussievolle opstartcommissiebijeenkomsten ook scherper proberen te krijgen. De weerslag van die discussies vind je terug in het startdocument met onze uitgangspunten, hierbij toegevoegd (pdf-download, 600 kB).

Discussiemiddag 21 september - save the date

We willen heel graag al die discussies binnen de commissie-in wording met jullie allemaal nog eens dunnetjes overdoen, en maken daar een start mee op donderdagmiddag 21 september, van 14.00 – 17.00, met borrel na, ergens in Utrecht. We gaan in Lagerhuis-stijl een aantal prikkelende stellingen over nut en noodzaak van marketing in de wetenschapscommunicatie met jullie doornemen, en hopen met een aantal interessante gastsprekers jullie óf nog verder op de kast, óf wellicht zelfs van die kast af te krijgen. Gezien het onderwerp verwachten we in ieder geval wel wat vuurwerk, dus sla de datum alvast op. Meer info volgt.

Lees nog meer blogs, updates & boekbesprekingen van SciCom NL
We zien je graag in onze online communities!

Neem contact op

Wil je actief lid worden, of heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail ons op bestuur@scicom.nl.

Ga naar onze social media-kanalen om je te verbinden met de wetcom-community:

Copyright | Privacy | Webdesign door Liesbeth Smit / The Online Scientist

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram