Nieuw bestuur SciCom NL
Op dinsdag 11 februari vond de 2020 SciCom NL ALV plaats, met daarin onder andere een bestuursoverdracht. Hieronder stellen de nieuwe bestuursleden zich voor. Wat zal opvallen, als het goed is: we missen een penningmeester. Onze beoogde nieuwe penningmeester heeft zich op het laatste moment teruggetrokken vanwege een nieuwe baan. Wij zijn dus naarstig op zoek naar uitbreiding van het bestuur met iemand die de financiën onder zijn/haar hoede wil nemen! Kandidaat? Meer informatie? Mail naar bestuur@scicom.nl!

Vlnr: Roy, Dieudonnée, Giovanni en Frederike
Giovanni Stijnen (gedeeld voorzitterschap)
Program & Business development voor NEMO & THNK School of Creative Leadership
“Ik stond aan de wieg van NEMO Kennislink en de afdeling Wetenschapscommunicatie bij NEMO. Met plezier en trots hebben we een klein project laten uitgroeien tot het merk NEMO Kennislink met het brede portfolio dat het nu heeft. De laatste jaren richt ik me op het ontwikkelen van nieuwe vormen van WTC. Door vormgeven en acquisitie van nieuwe programma`s en projecten, initiëren van onderzoek en strategische partnerships. Via THNK School probeer ik in internationaal verband de wetenschapscommunicatie te verbinden aan de belangrijke transities waar we samen mondiaal voor staan. Ik ben ervan overtuigd dat de WTC nog veel meer impact kan hebben. De grote uitdagingen van deze tijd vragen hierom. SciCom NL kan bijdragen het veld sterker te positioneren en verbinden. Ik hoop dat samen met de nieuwe bestuurders, het veld, zusterverenigingen en vooral onze leden vorm te geven. Het is een eer om het stokje over te nemen van de oud-bestuurders.”
Volg Giovanni op LinkedIn of Twitter @giovannistijnen
Frederike Schmitz (gedeeld voorzitterschap)
Life Science Communicator
“Mijn achtergrond ligt binnen het gebied Life Sciences. Ik heb zelf lang als onderzoeker in verschillende labs (NL, VS) en als ‘Scientific Writer’ binnen de industrie gewerkt.
Vaak wordt er geroepen dat we, binnen de Life Sciences, midden in een ‘reproducibility crisis’ zitten: veel wetenschappelijke studies kunnen niet herhaald worden. Wat is er nodig om dit te verbeteren? Bewegingen zoals ‘Open Science’, hergebruik van data en andere manieren om wetenschappers te belonen en iedereens bijdrage eraan te waarderen (zie #wetenschapper2030) kunnen een positieve veranderingen brengen. Ook verantwoordelijke wetenschap en techniekcommunicatie (WTC) over publicaties maar ook over het vaak rommelige wetenschappelijke proces kan helpen feiten en kennis in samenhang te plaatsen. Maar hoe betrek je de wetenschappers hier actief bij? Het valt mij namelijk op dat ik heel weinig wetenschappers zie bij discussies rond WTC. En dat verbaast mij niet, zeker als je bedenkt dat wetenschappers een erg hoge werkdruk ervaren en voor WTC niet genoeg waardering krijgen. Het zou fijn zijn als SciCom NL meer wetenschappers bij WTC kan betrekken. Ook is het belangrijk dat wij, samen met anderen, de problemen beter in kaart brengen om samen oplossingen te bedenken en daar draagvlak voor te krijgen. Door ons diverse netwerk (zie infographic in de bijlage) kunnen wij innovatieve projecten zoals SciComLab en het Mindset House creëren en ik hoop dat we in de toekomst SciCom NL ook internationaal goed laten aansluiten met soortgelijke ontwikkelingen in andere landen.”
Volg Frederike op LinkedIn of Twitter: @analytictransl
Dieudonnée van de Willige (secretaris)
Research communications officer, Department of Data Science and Knowledge Engineering/Faculty of Science and Engineering, Maastricht University
“De afgelopen jaren heb ik de wetenschap leren kennen als promovenda. In die tijd was (WT)C nooit ver weg, maar bleef het wel beperkt tot de avonduren. Ik was bijvoorbeeld deelnemer aan de theatershow ScienceBattle en schreef 3,5 jaar columns voor de regiobijlage van De Telegraaf. Sinds een jaar ben ik eindelijk aanbeland bij het doel dat ik mezelf tien jaar geleden stelde: een baan als WTC’er. Dat werd er één bij de nieuwe bètafaculteit van de Universiteit Maastricht.
Ik zie WTC als iets waar niet alleen de maatschappij, maar ook de wetenschap zélf beter van kan worden. Dat laatste heeft mijn bijzondere interesse. Hoe kunnen communicatie-afdelingen wetenschappers straks bijvoorbeeld optimaal ondersteunen, als er inderdaad een carrièrepad afsplitst dat impact centraal stelt én beloont? Maar ook: hoe blijven we maatschappelijk en politiek draagvlak garanderen? Ik heb SciCom NL leren kennen als een fijne groep mensen die graag nadenkt over de volgende stap, en het niet alleen bij filosoferen laat. Voor zo’n club zet ik me graag in.”
Volg Dieudonne op LinkedIn of Twitter @DieudonneeW
Roy Meijer (algemeen bestuurslid)
Adviseur Wetenschapscommunicatie TU Delft, medeoprichter en oud-secretaris/penningmeester SciCom NL
“Medeoprichter en oud-secretaris/-penningmeester van deze club. We hebben de afgelopen vijf jaar met SciCom NL iets heel moois opgebouwd, al zeg ik ‘t zelf, en nu is het tijd voor nieuwe (dagelijks) bestuursleden om op basis daarvan een volgende stap te gaan zetten. Goede ideeën volop bij het nieuwe team, dus ik kan met een gerust hart en vol vertrouwen de overstap naar gewoon bestuurslid zetten. In deze functie hoop ik te kunnen (blijven) zorgen voor wat ervaring en ‘geheugen’ in het bestuur, en heb ik daarnaast wat meer tijd voor SciComLab, spinoff Mindset House, en de SciCom NL boekenclub. “
Volg Roy op LinkedIn of Twitter: @RoyMeijer