SciComNL

Boekbespreking

4 juni, 2016

Kinderboekentips Jong & Geleerd

Enige tijd geleden is er vanuit SciCom NL en de MuseumJeugdUniversiteit de oproep gedaan om tips in te sturen voor kinderboeken binnen het thema Jong & Geleerd. Het aantal reacties was overweldigend en we willen iedereen daarom ook enorm bedanken voor hun inzending! Naast de selectie van tips die in KidsWeek wordt gepubliceerd, staan hier alle kinderboekentips.
Het proefjesboek
Arno Verweij
ISBN: 9789057124518

1 proefjesboek arnoHou in je klaslokaal een ballon gevuld met water boven het hoofd van je beste vriend. Liever nog de meester. Voer de spanning langzaam op, terwijl je een lucifer aansteekt en die onder de ballon houdt. De hele klas houdt de adem in. Gaat de ballon smelten? Krijgt de meester water over zijn nieuwe pak?

Het blijft spannend, ook al heb je de proef al honderd keer gedaan. Je weet namelijk dat de ballon niet smelt, en ook waarom niet. Het Proefjesboek van Arno Verweij, met voorwoord van de altijd enthousiaste Robbert Dijkgraaf, staat vol met dergelijk leuke en spannende experimentjes. Op de website www.proefjes.nl staan er nog veel meer. Succes verzekerd!

Tip: Pia de Jong

Stijn, uitvinder
René van der Velde
ISBN: 9789021669953

Stijn heeft een grote ontdekking gedaan: hij is uitvinder! 2 stijn uitvinderVoortaan lost hij elk probleem op met een geweldige uitvinding! Moet hij de hond uitlaten terwijl het regent? Niks aan de hand! Daar vindt Stijn iets heel handigs voor uit. Dictee? Daar gaat hij een tien voor halen zonder ook maar één woordje te leren. En vervelende klusjes knapt hij op zonder er zelf echt iets voor te doen. Twaalf bijzondere uitvindingen op 96 pagina’s, voor mensen vanaf 6 jaar.

Tip: Ben Schippers, Technolab

Hello Ruby
Linda Liukas
ISBN: 9789057124624

hello rubyDit boek las ik vorige week met mijn zoon van vijf. In het eerste deel beleeft het meisje Ruby een vrolijk avontuur waarbij ze onderweg dingen leert die belangrijk zijn bij programmeren. Nóg leuker is het tweede deel waarin je zelf opdrachten moeten doen. Zo programmeerden mijn zoon en ik elkaar en liepen we als robots door het huis. Je leert hierdoor goed nadenken, want één verkeerde
instructie en je laat de ander tegen de muur lopen of zijn tanden poetsen met een haarborstel.

Tip: Ionica Smeets

Uitblinkerz!
Thomas Leerink
ISBN: 9789056153724

In het kinderboek Uitblinkerz! gaat hoofdpersoon Tijs opomslag_Uitblinkerz-Kanoet onderzoek uit in het Waddengebied. Hij leert hoe de zompige zeebodem en het zeewater van levensbelang zijn voor miljoenen dieren en planten. Tijs is vooral gefascineerd door de kanoet, een trekvogel die zich gedraagt als een atleet. Samen met de hoofdpersoon vinden jonge lezers antwoorden op vragen als ‘hoe vliegt een kanoet vijfduizend kilometer zonder pauze?’, ‘wie zijn de snelste verhuizers van onze aarde’ en ‘welke plant smaakt naar chips?’ Het prachtig geïllustreerde kinderboek is voor jongens en meiden in de leeftijd 9-12 jaar.

Tip: Marianne Kroon

Met Sterre op reis door ruimte en tijd
Russel Stannard
ISBN: 9789026995798

met sterre aardeKen je de wolkjes die in strips staan als stripfiguren ergens aan denken? Sterres oom Albert heeft zo'n gedachtewolk. Als hij heel hard aan iets denkt komt dat vanzelf in de wolk terecht. Met behulp van de gedachtewolk stuurt Albert zijn nichtje Sterre de ruimte in. Daar experimenteert ze met linialen, klokken en flitslampen. Zo ontdekt ze dat licht altijd even snel gaat, dat dingen die
bewegen zwaarder worden en dat de tijd vertraagt als je beweegt. Precies zoals Einstein dat beschreef in zijn relativiteitstheorie. En met Sterre en Albert is het helemaal niet moeilijk om die theorie te begrijpen!

Tip: Helena Vis

Het Raadsel van Alles wat leeft
Jan Paul Schutten
ISBN: 9789025753467

Een inspirerend geschreven en prachtig vormgegeven het raadsel van alles dat leeftboek dat de evolutietheorie in de wereld van kinderen brengt met grappige verhalen en prikkelende vragen. Wat is leven precies? Waarom zit een eenvoudige cel nog knapper in elkaar dan de ingewikkeldste robot?

Tip: Adriaan Wagenaar

Boek over bijna alles
Joëlle Jolivet
ISBN: 9789061697350

boek over bijna allesEr is een boek dat in een introductie geeft van zo’n beetje alle wetenschappelijke vakgebieden. De schrijver is van oorsprong reisjournalist en het hele boek is dan ook een fascinerende reis door de
wetenschap. Hij vertelt over de geschiedenis van diverse vakgebieden, over de onderzoekers, hun fascinatie en hun vragen, en de uiteenlopende manieren waarop ze antwoorden zoeken. En ook
nog ’s geschreven in prachtig Engels. Dat boek is natuurlijk ‘A Short History of Nearly Everything’ van Bill Bryson. Niet geschikt voor de allerjongsten, maar eigenlijk wel verplichte kost op de middelbare school.

Tip: Roy Meijer

Zo werkt je lichaam
Christopher Maynard & Janet De Saulles
ISBN: 9789036610544

In dit boek worden de verschillende organen als machines voorgesteld. zo werkt je lichaamSuper voor de (hoogste klassen van de) basisschool. Afwisselend, duidelijk geschreven en plezierig lees- en kijkboek met een mechanisch (robotachtig) beeld van de mens. Voorzien van moeilijke woordenlijst met uitleg en een alfabetisch register. Mijn eerste kennismaking met het menselijk lichaam, of in elk geval het eerste dat ik me kan herinneren.

Onlangs verscheen een boek waarin onder andere de mens beschreven werd op een vergelijkbare manier ('de kauw-en slikmachine' etc.), maar dat was meer voor volwassenen. Door de duidelijke plaatjes krijg je zin om de machines na te bouwen - iets wat ze voor een deel gedaan hebben bij de faculteit geneeskunde in Rotterdam om studenten te leren hoe het menselijk lichaam werkt. Volop inspiratie voor dat soort machines in dit boek! Dit boek kreeg ik als kind; in 1976 verscheen het voor het eerst in het Nederlands. Maar helaas is het nu niet meer in druk. De Engelse uitgever (Osborne) heeft het onlangs wel opnieuw uitgegeven (onder de oorspronkelijke titel How Your Body Works, red), ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van de uitgeverij. Tijd om dit boek terug te brengen op de Nederlandse boekenmarkt!

Tip: Lara Tauritz Bakker

De waanzinnige wetenschap van werkelijk alles
Nick Arnold & Tony de Saulles
ISBN: 9789020605600

de waanzinnige werkelijkheid van allesWeten jouw ouders ook altijd alles beter? Wanneer je dit boek gelezen hebt is dat eindelijk voorbij! De Waanzinnige Wetenschap van Werkelijk Alles staat bomvol met de leukste, grappigste en waanzinnigste feitjes over koken met atomen, vakantiereisjes naar andere planeten, bizarre beesten, slijmerige bacteriën en dodelijke dino's. En dat niet alleen: door alle geniale tekeningen lees je dit boek het liefst in één ruk uit. Bereid je ouders dus maar voor: voor ze het weten ben je een echte wetenschapper!

Tip: Valentijn Broeken
Tweedejaars Biologiestudent aan de Universiteit Leiden
Hoofd PR en Communicatie van het Leiden iGEM team 2016

De Romeinse limes in Nederland
Paul van der Heijden
ISBN: Geen, maar inzien kan via Romeinen.nu

Zo’n tweeduizend jaar geleden bestond Nederland nog niet. romeinse limesIn het noorden woonden Germaanse stammen, in het zuiden heersten de Romeinen. Het rivierengebied was de grenszone, die de Romeinen de “limes” noemden. In dit boekje lees je niet alleen over de Romeinse soldaten (die in het echt heel wat professioneler waren dan in Asterix) maar ook over de Germaanse stammen die toen in Nederland leefden. Je leest ook over het leven in de Romeinse dorpen en steden. Aan het einde is een overzicht van plekken waar je nog iets kunt zien van hoe Nederland toen was.

Tip: Jona Lendering

Knappe Koppen!
Deborah Kespert
ISBN: 9789059566262

knappe koppenZomervakantie; Lekker lezen over wetenschap en techniek! Ben jij niet zo’n lezer? Dan is dit toch een ideaal boek voor de zomervakantie! Maak al bladerend en kijkend kennis met grote uitvinders en wetenschappers. Dankzij de korte tekstjes, tekeningen en afbeeldingen ontdek je hoe de slimste uitvindingen aller tijden werden gedaan. Heb je je laten inspireren door de grote Knappe Koppen en wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Ga dan in de zomervakantie naar een interactief science center of museum. Wie weet staat jouw naam over een paar jaar ook als Knappe Kop in een informatief jeugdboek over wetenschap en techniek.

Tip: Marcel de Jonge

Strandwaaier, Stand & Wat wandelwaaier
Kees Kervels
ISBN: 9789063260057

Strand & wad is niet zomaar een boek, maar een opzoek-boek. AllesStrand&Wad (1 van 1) wat je bij de zee vinden kan staat er in! En dat is meer dan je denkt. Van schelpen en zeewier tot inktvissen en kwallen. Zelfs een zeenaaktslak! Iew. Kan jij ze allemaal vinden? Ga d'r op uit! Wat gevonden? Check wat het is! Eenvoudig opzoeken met plaatjes.

Tip: Auke-Florian Hiemstra
Dieren-expert bij WillemWever, schrijft voor kranten en doet onderzoek in Naturalis.

De beste plek ter wereld: leven in de sloppen van Jakarta
Roanne van Voorst
ISBN: 9789492037329

9200000053066112Mijn neefje (10 jaar) las het in een ruk uit en deed er zijn werkstuk over. Antropoloog en journalist Roanne van Voorst (1983) leeft een jaar lang in een huisje van hout en asbest aan de oever van een sterk vervuilde rivier die regelmatig overstroomt. De bewoners leren hun nieuwe 'adoptiekind' efficiënte, verrassende en vaak creatieve oplossingen voor de problemen die zij het hoofd moeten bieden. Via WhatsApp is zij nog bijna dagelijks verbonden met haar nieuwe familie.

Tip: Annette ter Haar

Lees nog meer blogs, updates & boekbesprekingen van SciCom NL
We zien je graag in onze online communities!

Neem contact op

Wil je actief lid worden, of heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail ons op bestuur@scicom.nl.

Ga naar onze social media-kanalen om je te verbinden met de wetcom-community:

Copyright | Privacy | Webdesign door Liesbeth Smit / The Online Scientist

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram