SciComNL

Blog

24 september, 2018

"Los Zand: een column over samenhang"

maarten-van-der-sanden

SciCom NL erelid Maarten van der Sanden sprak deze column uit ter ere van de vijfde verjaardag van SciCom NL op 22 september 2018 in Rijksmuseum Boerhaave:

“ Deze column over samenhang is getiteld: los zand.

Ik ben een romanticus. Ik houd van groots en meeslepend. Van Odyssees. Luctor et emergo, enzo.

Ik heb ook een romantisch beeld van het vakgebied waarin wij ons allemaal bewegen. Een beeld waarin we techniek, wetenschap en samenleving bij elkaar brengen. Niet om te wonen in een slick paradise. Nee, juist om te zijn in een wereld waar iets valt te beleven. Waarin wezenlijk engagement ook onenigheid betekent. Waar co-design en co-creatie ook teleurstellingen expliciet maken.

Zoals ontwerpers zeggen: een ontwerp met een rafelrandje. Wetenschapscommunicatie met een rafelrandje. Nog niet af. Ambigu. Paradoxaal. En daarom juist uitnodigend en spannend.

Zoals we weten uit de liefde: love is danger, love is pleasure, love is pure, the only treasure. Had ik al gezegd dat ik een romanticus ben.

We zijn al 5 jaar. En het gevaar als je ouder wordt is dat je een organisatie gaat worden.

En ik zou graag die energie, de ongebreideldheid van zo’n eerste uur willen vasthouden.

Omdat het ook juist aansluit bij een turbulente wereld. Een VUCA wereld waar onzekerheid key is. Volatile, Uncertain, Complex & Ambiguous.

Een wereld waarin niet alles afgerond is, van tevoren bedacht, maar waar toevalligheid woont en maakbaarheid geschiedenis is.

Een wereld met een rafelrandje.

Een wereld dus waarin ook wetenschapscommunicatie volatile, uncertain, complex & ambiguous is. En SciCom.NL een netwerk, dat niet persé een club hoeft te zijn. Dat lijkt me mooi, dan kun je namelijk een beweging zijn.  Los zand is zo gek nog niet als je het over wezenlijke samenhang hebt. Dan kun je namelijk met elkaar verstuiven, verschuiven, mengen, modder worden. Dan kun je vormen aannemen of vormen veranderen. Dan kan je schuren, polijsten of juist ondersteunen. SciCom.NL, verbindt iedereen met een verhaal over wetenschap. Niks meer en niks minder. Love is danger, love is pleasure. Zijn  jullie ook romantisch?”

Maarten van der Sanden

 

 

 

 

 

 

Lees nog meer blogs, updates & boekbesprekingen van SciCom NL
We zien je graag in onze online communities!

Neem contact op

Wil je actief lid worden, of heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail ons op bestuur@scicom.nl.

Ga naar onze social media-kanalen om je te verbinden met de wetcom-community:

Copyright | Privacy | Webdesign door Liesbeth Smit / The Online Scientist

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram